Roteer het scherm voor de beste ervaring.

string(92) "https://tricas.nl/wp-content/uploads/2023/08/Voorstel-Afbeelding-artikel-TinyML-1024x768.jpg"
TERUG

De grote kracht

Vision en Tiny Machine Learning

Bij TRICAS zijn we gespecialiseerd in innovatieve productontwikkeling. We doen veelvuldig onderzoek naar nieuwe technieken en innovaties die we in kunnen zetten om klantideeën te realiseren of klantvragen te beantwoorden.

Zo hebben we onlangs de miniaturisatie van smart vision-systemen onderzocht en ontwikkeld. In dit traject hebben we een piepkleine camera in een handheld apparaat geïntegreerd en uitgerust met een beeldherkenningsmodel zonder afhankelijk te zijn van externe bronnen.

 

Softwaretools

Beeldherkenning

Bij aanvang van het project is het essentieel om de juiste gegevens vast te leggen. Een diverse dataset is van vitaal belang bij het trainen van effectieve modellen voor beeldherkenning.

Door verschillende softwaretools te verkennen en te vergelijken, hebben we bepaald op welke soorten beelden de modellen sterk reageren.

 

Brein

Neuraal netwerk

Het potentieel van een geminiaturiseerd camerasysteem wordt ontsloten door een neuraal netwerk, een modelvorm in Machine Learning die is geïnspireerd op de werking van het brein.

Via deep learning de techiek waarmee neurale netwerken getraind worden, kunnen we een robuust model voor beeldherkenning ontwikkelen, dat in staat is om objecten te identificeren en te classificeren.

 

Embedded

Platforms

Dergelijke Machine Learning modellen draaien traditioneel op krachtige computers of in de cloud. Met TinyML methodologieën kunnen we deze modellen echter verkleinen en op embedded platforms zoals een microcontroller implementeren.

In wezen is het alsof je een superslim brein voor een heel specifiek probleem aan een kleine sensor geeft. Zo kan deze helemaal zelf nadenken en beslissingen nemen, zonder daarvoor een grote computer in de cloud nodig te hebben.

 

Innovatietraject

Nieuwe functionaliteiten

De resultaten van dit innovatietraject hebben geleid tot nieuwe functionaliteiten in elektronische devices waaronder het herkennen van consumables en het identificeren van de gebruiker en omgeving.

Op de foto zie je onze demonstrator die consumables herkent aan de hand van (dieren) logo’s.