Roteer het scherm voor de beste ervaring.

bool(true)
TERUG

Introductie

De klantvraag

Een volledig betrouwbaar proces.

‘Wij willen een volledig betrouwbaar proces, zodat we onze vaatwas- en wasmachinecapsules zo voorspelbaar en efficiënt mogelijk kunnen produceren’, aldus Arend van der Sluis, CEO bij Tembo Group. Daarom neemt TRICAS al vroegtijdig het initiatief om speciaal voor Tembo een smart omgeving te ontwikkelen waarin data over onder andere (lucht)vochtigheid, temperatuur en vacuümwaardes tijdens het productieproces worden vergaard, geanalyseerd én weer ingezet om de productie van de capsules te optimaliseren. Tembo ziet de implementatie van de smart omgeving vol verwachting tegemoet. ‘Dankzij die kennisgedreven en proactieve houding van TRICAS kunnen wij mooie stappen zetten.’

Proces

De aanpak van TRICAS

De samenwerking tussen Tembo en TRICAS gaat jaren terug en is daardoor hecht.

We kennen het productieproces waarmee vaatwas- en wasmachinecapsules worden geproduceerd en we hebben inzicht in de delicate balans tussen de verschillende productieparameters, zoals materiaaleigenschappen, (lucht)vochtigheid, temperatuur en vacuümwaardes. Bovendien zijn we op de hoogte van de wens om een betrouwbaarder systeem te ontwikkelen. Uit ervaring weten we dat het vergaren van data uit het productieproces bij kan dragen aan de voorspelbaarheid en efficiëntie van het systeem. Hiervoor is het belangrijk om het systeem “smart” te maken door via sensormodules essentiële proces- en productdata te verzamelen en deze data in te zetten voor een realtime optimalisatie van de productieprocessen.

Proces

Onderzoek

Aangezien we bij TRICAS ervaring hebben met vele verschillende sensoren en de verschillende manieren waarop deze sensoren kunnen worden geïmplementeerd, nemen we het initiatief om een smart omgeving te ontwikkelen voor moederbedrijf Tembo.

Bij aanvang van het project onderzoeken we welke functionaliteiten essentieel zijn om de efficiëntie van het productieproces van vaatwas- en wasmachinecapsules te vergroten. Het feit dat we in een cavity met de afmeting van een vaatwasblokje naar deze processen willen gaan kijken, vereist miniaturisatie. Daarom ontwikkelen en integreren we met onze kennis van onder andere consumentenelektronica microsensoren in de cavity.

Proces

Concept

Op basis van de geselecteerde functionaliteiten uit het vooronderzoek ontwikkelt ons multidisciplinaire team meerdere geïntegreerde demonstrators van deze data enabling technologieën.

De demonstrators tonen dat we in staat zijn om realtime belangrijke parameters nauwkeurig te meten, zoals bijvoorbeeld luchtvochtigheid, temperatuur en vacuümwaardes. Met deze demonstrators simuleren en valideren we in een labomgeving het uiteindelijke proces met onze smart modules.

In nauwe samenwerking met de opdrachtgever bepalen en ontwikkelen we protocollen voor de dataverwerking. Hierbij koppelen we de data vanuit de sensortechnologieën direct aan het databeheersysteem van het machineplatform. Hierdoor kan Tembo het productieproces bijsturen op basis van de realtime data vanuit de ontwikkelde smart modules.

Proces

Oplossing

Nadat in een lab-omgeving de smart modules zijn goedgekeurd, integreert TRICAS de intelligentie in bestaande productiegereedschappen,

zodat Tembo de productie van de vaatwas- en wasmachinecapsules kan upgraden naar een slimme, innovatieve en digitale omgeving. Door deze ontwikkeling kan Tembo het productieproces realtime monitoren en voorspellen.

In de vervolgstappen gaan we de data gebruiken om het productontwikkelingsproces van de vaatwas- en wasmachinecapsules te simuleren en te voorspellen. Onze doelstelling is dat we hiermee een digital twin omgeving gaan realiseren, waarbij we de met realtime data gevoede virtuele modellen koppelen aan het proces en het fysieke eindproduct en het innovatieproces geoptimaliseerd kunnen worden.

Proces

Het resultaat

‘Deze bijdrage van TRICAS betekent voor ons een grote stap voorwaarts op het gebied van digitalisering’,

aldus Arend van der Sluis van Tembo Group. ‘Als het smart systeem straks daadwerkelijk is geïntegreerd, kunnen we onze concurrenten overtreffen dankzij uitstekende machines. Bovendien creëren we extra waarde door data te genereren voor toekomstige bedrijfsmodellen en innovaties voor de waardeketen.’

‘Wat mij betreft is de proactieve en kennis gedreven houding een grote toegevoegde waarde van TRICAS. De medewerkers van dit unieke bedrijf beschikken niet alleen over een enorme hoeveelheid kennis over productdesign, sensoren, materialen, apparaten en trends, ze willen ook elke dag nieuwe kennis opdoen en daarom stellen ze de juiste vragen en geven ze gevraagd en ongevraagd advies. In mijn ogen is nieuwsgierigheid het fundament van innovatie. De nieuwsgierige houding van TRICAS helpt ons om ons productiesysteem steeds verder te optimaliseren. Daardoor zijn we steeds klaar voor de toekomst.’

Smart Cavity