Roteer het scherm voor de beste ervaring.

bool(true)
TERUG

Introductie

De klantvraag

‘Kan TRICAS op basis van onze microgolftechnologie een apparaat ontwikkelen waarmee consumenten in een minuut een roerei kunnen bereiden?

Zo luidde de vraag die een opdrachtgever in 2017 bij ons neerlegde’, aldus Raymond van den Brink, Operational Director bij TRICAS. ‘De vraag komt voort uit de snel veranderende behoeften. Consumenten verwachten tegenwoordig dat producten als een roerei snel beschikbaar zijn. Daarop ontwikkelde TRICAS de Scrambled Eggcheff, een apparaat dat aan de verwachtingen voldoet en zelfs overtreft.’

Proces

De aanpak van TRICAS

Consumentenbehoeften komen vaak voort uit trends.

Zo verwachten consumenten tegenwoordig dat producten als een roerei, net als een kopje koffie uit een automaat, snel worden bereid en geserveerd. Een roerei vormt namelijk de perfecte aanvulling op het aanbod in hotels en benzinestations waar mensen stoppen voor snelle voedselconsumptie. Onze opdrachtgever heeft de wens dat er ter plekke snel en vers een portie roerei wordt gemaakt. Normaliter duurt het even voor een roerei in bulk op een bakplaat gereed is, waarna je een eigen portie kunt opscheppen. Het snel ter plekke bereiden van een enkele portie geeft de klant ook de beleving dat het roerei verser is.

We onderzoeken voor onze opdrachtgever hoe we, op basis van de door hem ontwikkelde microgolftechnologie, een apparaat kunnen ontwikkelen waarmee de consument veilig en snel een portie roerei kan bereiden. Naast het tijdsaspect moet de machine qua industrial design passen bij de verwachte gebruiksomgeving en voldoen aan de hygiënevoorschriften die gelden in de gebruiksomgeving.

Proces

Onderzoek

TRICAS gaat de uitdaging aan om het proces van de bereiding van een roerei op basis van de aangeleverde microgolftechnologie om te zetten in een functioneel en veilig apparaat voor commercieel gebruik.

Tijdens het onderzoek werken we continu samen met onze opdrachtgever, zodat we samen het beproefde bereidingsproces kunnen vertalen naar een maakbaar en eenvoudig te onderhouden en schoon te maken apparaat met het gewenste industrial design.

Tijdens het onderzoek houden we rekening met verschillende aspecten. Zo moet het kookproces van de eimix gelijktijdig plaatsvinden met het roeren van het roerei. Ook doen we onderzoek naar de interactie tussen de consument en het apparaat. Hoe ziet het eindproduct eruit? Hoe serveert het apparaat het roerei? En hoe wensen consumenten het apparaat te bedienen?

Daarnaast vormt veiligheid een belangrijk aspect binnen ons onderzoek. De bewegende delen van het apparaat mogen geen veiligheidsrisico’s opleveren voor de consument of de horecaondernemer. Bovendien moet de microgolftechnologie die in het apparaat wordt gebruikt, voldoen aan de stralingswetgeving.

Proces

Concept

Het apparaat bestaat uit vele deelfuncties van mechanica en elektronica die we ontwerpen en testen.

Op basis van de eisen kiezen we de eerste ideeën voor de verschillende functies uit een morfologisch onderzoek. Vanuit deze ontwerpmethode maken we een selectie van Proof of Principles. Uiteindelijk baseren we de oplossingen van de deelfuncties op deze Proof of Principles, het beschikbare budget en de tijdsambities.

We willen ervoor zorgen dat het kookproces van de ei-mix gelijktijdig plaatsvindt met het roeren van het roerei. Daarom komen we op het idee om tijdens het bereidingsproces via een mechaniek vanuit een magazijn automatisch een roerstokje aan de beker met ei-mix toe te voegen die een consistente roerbeweging garandeert. Zo gauw het roerei is bereid, schiet het roerstokje los uit het mechaniek, waarna het in de beker blijft zitten. Vervolgens neemt de consument de beker uit het apparaat en kan hij het roerstokje als lepel/vork gebruiken om het roerei te nuttigen.

Proces

Oplossing

We ontwikkelen een volledig prototype dat we zowel op ons kantoor als bij de opdrachtgever testen.

Vervolgens test de opdrachtgever het productconcept bij consumenten in hotels en demonstreert hij de machine op een internationaal gerenommeerde horecabeurs.

Op basis van de uitgebreide testen met consumenten stellen we samen met de opdrachtgever de definitieve versie van het apparaat samen dat functioneel en veilig is en ingezet kan worden in het commerciële voortraject.

Proces

Het resultaat

‘Ons project heeft geleid tot een constructieve en voor onze opdrachtgever noodzakelijke stap richting maakbaarheid’, zo vertelt Raymond van den Brink van TRICAS.

‘De Scrambled Eggcheff serveert zoals gewenst binnen een minuut een roerei. De fraaie vormgeving van het apparaat gaat op in de gebruiksomgeving en de door ons ontwikkelde intuïtieve user interface sluit aan bij de voorkeur van de consumenten.’

‘Met de Scrambled Eggcheff kan onze opdrachtgever inspelen op de nieuwe consumentenbehoeften en de verwachtingen overtreffen. Wij hebben een snelle, on-demand selfservice-oplossing ontwikkeld waarmee consumenten direct kunnen genieten van een minute-made portie roerei.’

Eggciting