Roteer het scherm voor de beste ervaring.

TERUG

Fantastische ogen

Waarom je minder ziet dan een robot...

door Randall van Poelvoorde | 24 sep. 2021 | ontwikkelingen

Wij mensen denken van nature dat we veel kunnen zien met onze ogen. Dit is eigenlijk niet waar. Er is vooral veel dat we niet kunnen zien. Samen met Paul Voerman, Head of Innovations bij TRICAS, leg ik in onderstaand artikel uit waar we staan ​​en hoe robots ons kunnen helpen met hun fantastische ogen.

 

We behandelen eerst de technische kant en geven daarna enkele voorbeelden van het nut van robotogen.

 

Oplossing

 

Robots kunnen met een veel hogere resolutie zien dan wij. Vanuit je oog sturen twee miljoen zenuwen het beeld dat op je netvlies valt naar je hersenen. Als je zenuwen met pixels zou vergelijken, heeft het oog twee miljoen pixels. Dit betekent dat een goede camera op een telefoon tien keer zoveel heeft als 20 miljoen pixels. Maar dat is nog maar het begin, want als je een robot zou gebruiken, zou dit nog veel verder kunnen gaan. Exponentieel, weet je.

 

Contrast

 

Ons computerkleurenspectrum is meestal verdeeld in 16,5 miljoen kleuren. Met moeite kunnen wij als mensen 5 punten van verschil zien. Hoe indrukwekkend dit ook mag lijken, een robot kan veel kleinere verschillen onderscheiden. De kleurverschillen tussen onderstaande bollen zijn voor ons moeilijk te onderscheiden, maar zijn geen partij voor een robotoog.

 

 

Een robotoog laat zich niet verleiden door de eigen interpretatie van de hersenen. Mensen interpreteren beelden continu en dat vermindert helaas de objectiviteit van onze kijk op de werkelijkheid.

 

Snelheid

 

Het meten van de snelheid van het menselijk oog in frames per seconde is technisch onmogelijk. Waar het om gaat is of je iets ziet (spinnewiel) en hoe goed je het ziet (elke spaak van het wiel). Een camera is natuurlijk veel beter uitgerust dan het menselijk oog. Om mooie slow motion opnames te maken is een framerate van 960 momenteel vrij gebruikelijk. Dit verbleekt in vergelijking met de 100.000 frames per seconde van gespecialiseerde camera’s voor super slow motion.

 

Een stuk in het elektromagnetische spectrum

 

 

 

 

Op het spectrum van nabij-infrarood zijn onze ogen onscherp. Kijk eens naar de foto hierboven en je zult zien hoeveel we (onze ogen) eigenlijk missen! In feite gedraagt ​​licht zich in dit deel van het spectrum niet anders dan in het voor ons zichtbare spectrum. Ook hier spelen reflectie, absorptie en transmissie een rol. Eigenschappen die voor ons niet zichtbaar zijn, worden zichtbaar met nabij-infrarood.

 

Toepassingen

 

Robots en andere machines kunnen we gelukkig uitrusten met camera’s die heel goed, snel en scherp kunnen zien. Dus wat konden ze zien dat van nut voor ons zou zijn? Hieronder een tip van de ijsberg. Er zijn duizenden toepassingen.

 

– Ongewenste vervuiling / schimmel op ons eten. Dat lijkt me super! Uw robot wijst op het meest verse voedsel in de winkel. Veel minder kans op voedselvergiftiging. Dat kleine puntje dat je niet ziet is duidelijk aanwezig bij nabij-infrarood. Maar ook de kleur van voedsel bevat veel meer informatie voor de robot dan voor ons.

 

– Oneffenheden op de huid van mens en dier. Ook deze kan een robot zien en wij niet. Denk aan huidkanker. Door dit vroeg te detecteren, wordt de overlevingskans aanzienlijk verhoogd! Elke spiegel met een goede camera erin kan u en uw gezin dagelijks zonder problemen controleren.

 

– Gezondheid van het gewas. Vanuit een drone zie je snel welke gewassen gezond of ziek zijn. Maar ook ziet de drone via nabij-infrarood precies welke gewassen op een veld geplant worden.

 

– Verschillende kunststoffen die er voor ons hetzelfde uitzien. Als je op mensen vertrouwt om plastic te recyclen, komen verschillende soorten plastic op dezelfde hoop terecht. Dit is in een circulaire economie hoogst onwenselijk.

 

Bovenstaande voorbeelden zijn puur ter illustratie en om u aan te zetten tot nadenken over de mogelijkheden.

 

 

 

‘Disruptive technology strategist’ voor uw keynotes en specifieke workshops

 

Randall is ook te boeken als dagvoorzitter voor innovatiedagen en congressen.