Roteer het scherm voor de beste ervaring.

TERUG

Papieren rietje

Buigbaar

Word jij afgeremd door nieuwe wet- en regelgeving? Wij worden juist getriggerd…

TRICAS ontwikkelt het buigbare papieren rietje

 

Innoveren?

Dan heb je een “driver” nodig

Een stimulans waardoor je 100% gemotiveerd bent om het best mogelijke product te ontwikkelen. Bij TRICAS worden we steeds vaker getriggerd door nieuwe wet- en regelgeving op het gebied van duurzaamheid.

Een voorbeeld? De overheid wil het gebruik van single-use kunststoffen uitbannen. Terecht. Dit betekent bijvoorbeeld wel dat het plastic rietje inmiddels geschiedenis is. Daarom hebben wij in opdracht van Tembo Paper een papieren rietje ontwikkeld dat net zo lekker buigt.

 

En nee, dit was niet eenvoudig. Maar dat hield ons natuurlijk niet tegen.

 

Plastic

vs. papier

Greendeals. Nieuwe wet- en regelgeving. Goed om te zien dat de overheid op diverse manieren duurzame innovaties wil versnellen. Zo zijn de plastic rietjes inmiddels in de ban gedaan om de hoeveelheid zwerfafval te reduceren.

Toch kon het plastic rietje niet zomaar vervangen worden door een papieren variant. Waarom niet? Omdat het super lastig is om dit materiaal dezelfde flexibiliteit en buigzaamheid mee te geven als plastic. Bovendien moet een buigbaar papieren rietje ook geschikt zijn voor high speed mass volume production.

 

Uitgedaagd

Door Tembo Paper

Het is Arend van der Sluis, CEO bij Tembo Paper, die ons in 2021 uitdaagt door de volgende vraag bij ons neer te leggen: ‘ontwikkel een papieren rietje dat 180 graden buigzaam is’. Tot op dat moment is het verschillende fabrikanten niet gelukt een dergelijk product te maken.

Ze lopen namelijk allemaal vast op een cruciale eigenschap van het papieren rietje: de buigbaarheid. Daarom duiken we bij TRICAS in de geschiedenis van buigbare rietjes. We onderzoeken welke methoden er zijn om papieren kokers de gewenste buighoek mee te geven. Welke vormen de beste flexibiliteit geven. En welke patenten er op dit gebied al zijn vastgelegd.

 

Innovatie

Dankzij origami

Tijdens een brainstormsessie komt de oplossing uit onverwachte hoek. Het blijkt dat er bij de Japanse vouwkunst origami een drukmethode wordt toegepast om symmetrische geribbelde patronen op een papieren buis te creëren. Deze drukmethode gebruiken wij als inspiratie in onze zoektocht naar de mogelijkheden voor een geautomatiseerd productieproces van buigbare papieren rietjes.

Samen met de machineontwikkelaars van Tembo Paper vertalen we deze drukmethode naar een papieren product dat geschikt is voor high speed mass volume production.

 

Benadering

Out of the box

Of Arend van der Sluis van Tembo Paper tevreden is met dit resultaat? ‘Zeer zeker!

Het is TRICAS gelukt om met een “out of the box-benadering” in korte tijd tot een resultaat te komen dat we snel konden vertalen naar productie. Nu kunnen we met een minimaal gebruik van lijm de moeilijk recyclebare plastic rietjes succesvol vervangen door onze buigbare papieren rietjes die duurzaam én toekomstbestendig zijn.’

 

Heb jij plannen?

Try us!

Heb jij ook plannen voor een innovatief en duurzaam product, maar zie je beren op de weg in verband met de wet- en regelgeving? Daag ons dan uit en neem contact op via info@tricas.nl.

Daag ons dan uit en neem contact op via info@tricas.nl.