Recyclingketen van eWaste
Kansen en uitdagingen
Een klimaat-neutrale economie in 2050? TRICAS ondersteunt deze Europese doelstelling voor de volle 100 procent. Hoewel de duurzame transitie deels uit wet- en regelgeving bestaat, zien wij ook kansen voor bedrijven die hun duurzame doelstellingen willen realiseren. Hiervoor is het wel belangrijk dat we precies begrijpen wat duurzaamheid is en welke zaken er echt toe doen.
Daarom hebben we tijdens een recent project alle stappen binnen de recyclingketen, van inname tot nieuwe grondstof, onderzocht. Met als resultaat dat we nu precies weten welke belangrijke duurzame keuzes tijdens de ontwikkeling van een nieuw product gemaakt moeten worden. Deze kennis gaan we inzetten om nóg duurzamere next generation-producten voor onze klanten te ontwikkelen.
Inzicht
Het recyclingproces
Wat we precies gedaan hebben? We bezochten diverse locaties waar verschillende producten en materialen worden gerecycled én zijn in gesprek gegaan met experts op het gebied van recycling. Deze bezoeken en gesprekken gaven ons inzicht in wat belangrijk is om een product ready-to-recycle te maken. Zo zijn de verwijderbaarheid van specifieke (schadelijke of waardevolle) componenten als bijvoorbeeld de batterij én de manier van de-assembleren van grote invloed op de echte recyclebaarheid van een product.
In een tijd waarin apparaten steeds compacter worden en hoogwaardige materialen worden toegepast, is het een grote uitdaging om ervoor te zorgen dat een product goed aansluit op het recyclingproces. Doordat we zelf hebben gezien welke scheidingstechnieken worden gebruikt, weten we welke bevestigingstechnieken en productarchitecturen zich wel en niet lenen voor het recyclingproces. Hierdoor kunnen we voorkomen dat goede intenties alsnog in de verbrandingsoven belanden.
Recyclingindustrie
Volop in ontwikkeling
Vanzelfsprekend spelen de toegepaste materialen binnen een product ook een grote rol. Dat een materiaal technisch recyclebaar is, wil bijvoorbeeld niet automatisch zeggen dat dit in de praktijk ook gebeurt.
Zo zijn er maar een beperkt aantal kunststofsoorten die tot een output-stroom leiden. Voorbeelden hiervan zijn PE, PP, PS, ABS en PET. Voor veel andere kunststoffen en mengsels is het lastig om deze te scheiden of is de waarde (nog) te laag. Ook kunststoffen met additieven, zoals vlamvertragers en fillers, worden nog niet op grote schaal gerecycled in Europa. Ons onderzoek heeft geleerd dat ook de recyclingindustrie volop in ontwikkeling is en dat nieuwe methoden, zoals chemisch recyclen, het in de toekomst mogelijk zullen maken om meer kunststofsoorten te recyclen en dat leidt weer tot een meer zuivere outputstroom.
Continu
Ontwikkeling
Meer weten?
Duurzaamheid is continu in ontwikkeling en dus houdt TRICAS deze ontwikkelingen continu bij.
Wil je weten wat dit voor jouw product kan betekenen? Houd dan onze LinkedIn-pagina in de gaten of surf meteen naar onze website.